NASA: saulė pasiekė aktyvumo maksimumo periodą

NASA: saulė pasiekė aktyvumo maksimumo periodą


JAV kosmoso agentūra NASA antradienį paskelbė, kad saulė pasiekė aktyvumo maksimumo laikotarpį, kuris tęsis dar vienerius metus, o jam trunkant ateinančiais mėnesiais danguje bus matomos pašvaistės.


NASA mokslininkai paaiškino, kad šis saulės aktyvumo maksimumo periodas, kuris prasidėjo prieš maždaug dvejus metus, dar gali tęstis kurį laiką, tačiau tai bus galima galutinai patvirtinti tik papildomai ištyrus surinktus duomenis. Mokslininkų teigimu, ši fazė paprastai trunka trejus–ketverius metus.


Vienas saulės aktyvumo ciklas trunka 11 metų, jo metu saulės aktyvumas tai didėja, tai mažėja. Aktyvumo maksimumo metu dėl dažnai įvykstančių saulės žybsnių ir vainikinės masės išmetų (VMI) kyla intensyvios geomagnetinės audros, po kurių danguje pasirodo įspūdingos pašvaistės.


„Tai nereiškia, kad saulės aktyvumas dabar yra didžiausias, kokį matysime per šį saulės aktyvumo ciklą, – paaiškino Nacionalinės vandenynų ir atmosferos administracijos (NOAA) meteorologinių kosmoso operacijų skyriaus vadovas Elsayedas Talaatas. – Nors saulė yra pasiekusi aktyvumo maksimumo laikotarpį, apie tai, kurį mėnesį saulės aktyvumas pasieks savo piką, sužinosime tik po kelių mėnesių ar metų.“

REKLAMA


Pastarosiomis dienomis skirtinguose regionuose, tarp jų – Vokietijoje, Jungtinėse Valstijose, Didžiojoje Britanijoje ir net prie Viduržemio jūros pietuose buvo matyti ryškiai raudonos ir žalios pašvaistės.


Šios šviesos danguje pasirodo, kai krūvį turinčios VMI metu išsiskiriančios dalelės susiduria su Žemės magnetiniu lauku, sukeldamos padangę nutvieskiančias geomagnetines audras.


Nors tikimybė danguje išvysti spalvingas šviesas būna didžiausia, kai saulės aktyvumas pasiekia savo piką, NASA mokslininkų teigimu, pašvaisčių galima pamatyti ir mažo saulės aktyvumo metu.


DPA, ELTA inf.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 42 (2024)

    Savaitė - Nr.: 42 (2024)