Atskleidė, kaip produktai pasiekia parduotuvių lentynas: vienas dalykas gali pakeisti daug ką

Atskleidė, kaip produktai pasiekia parduotuvių lentynas: vienas dalykas gali pakeisti daug ką


Neįsivaizduotume nė dienos be maisto, tačiau ar kada nors susimąstėme, kaip tam tikri produktai atsiranda rinkoje? Laidoje „Švarūs miestai“ KTU Maisto instituto juslinės analizės mokslo laboratorijos vadovė Aelita Zabulionė išsamiai papasakojo visą kelionę.


Partnerių turinys


Anot Aelitos Zabulionės, maisto mokslas – ir artima, ir tolima sritis – du viename.


„Juk maistas yra kasdienis dalykas, bet mano, kaip mokslininkės, darbas yra dvejopas.


Pirma, išsiaiškinti, kas žmonėms patinka, kaip jie pasirenka maistą, vertindami tiek pakuotę, tiek skonį.


Antra dalis – užtikrinti, kad visas maistas, kuris atkeliauja pas žmones, būtų saugus. Dirbu su naujais maisto produktais, kuriuos mes norime įvesti į savo mitybą“, - pasakojo ji laidoje „Švarūs miestai“.


Paklausta, kodėl pasirinko šią sritį, Aelita prisiminė vaikystę.


„Nuo pat mažens mano santykis su maistu buvo „myliu ir nekenčiu“. Visada klausdavau, kodėl vienus dalykus galima valgyti, o kitus – ne, kodėl vieni dalykai yra sveiki ir ne.


Mano vaikystės svajonė buvo mokėti perskaityti etiketę, suprasti, ką reiškia tie keisti žodžiai. Maniau, kad tai yra taip magiškai kieta, kai žinai“, - šypsojosi A. Zabulionė.

REKLAMA


Laidoje KTU Maisto instituto juslinės analizės mokslo laboratorijos vadovė paaiškino, kuo skiriasi produktų etiketės „geriausia iki“ ir „tinka vartoti iki“.


Taip pat ji įvardijo, jog pakuotė gali pakeisti produkto, skonį, išvaizdą ir tinkamumo laiką, kas yra tiesiogiai susiję su tvarumu.


Galiausiai laidos vedėja Justė Zinkevičiūtė pabuvo maisto vertintoja.


Laidą remia gamintojų ir importuotojų asociacija „Gamtos ateitis“ yra licencijuota pakuočių tvarkymo organizacija, koordinuojanti Lietuvos gamintojų ir importuotojų pakuočių atliekų tvarkymą. Apie pakuočių atliekų rūšiavimą plačiau – gamtosateitis.lt.


„Metai iš metų institucijos griežtina reikalavimus dėl išmetamų dujų, todėl dalis automobilių tampa varomi elektra, o jiems alyva reikalinga tik greičių dėžėse. Gamtai draugiški produktai gaminami iš rapsų, kukurūzų aliejaus, vazelino“, - teigė „Addinol“ atstovas Aleksandras Dergaciovas.


Be to, „Kauno regiono atliekų tvarkymo centro“ direktorius Laurynas Verbickas parodė, kaip rūšiuojamos šiukšlės.

REKLAMA


Laidos pabaigoje „Ilte“ vyresnioji projektų vadovė Neringa Morkvėnienė atskleidė, kokia nauja priemonė taikoma, norint sumažinti energetinį nepriteklių Lietuvoje.


Laidą „Švarūs miestai“ žiūrėkite šeštadieniais 11 val. per „Lietuvos ryto“ televiziją ir platformoje tv.lrytas.lt.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 42 (2024)

    Savaitė - Nr.: 42 (2024)