D. Grybauskaitės globojamos Nacionalinės aplinkosaugos olimpiados dėmesio centre – elektronikos atliekos

D. Grybauskaitės globojamos Nacionalinės aplinkosaugos olimpiados dėmesio centre – elektronikos atliekos


Nors vis dar daugiau kalbame apie plastiko atliekų bėdas, tačiau karštėjanti aplinkosaugos tema yra elektronikos atliekos. Ji šiemet pasirinkta ir Nacionalinei aplinkosaugos olimpiadai (NAO) 7 ir 8 klasių mokiniams. Temos pavadinimas siunčia aiškią žinią: „Elektronika: laikas susimokėti už pažangą“. Elektronikos platintojų asociacijos (EPA) organizuojamos NAO globėja šiemet tapo ir Jos Ekscelencija Prezidentė Dalia Grybauskaitė.


Partnerių turinys


Didžiausią viltį teikia jaunoji karta


„Spartus ribotų Žemės ir energijos išteklių eikvojimas, augantis vartojimas jau ne vienerius metus mums atskleidžia tamsiąją savo pusę. Tai – didėjantys atliekų kiekiai, žmonijos gerovei ir planetos ateičiai grasinanti klimato kaita. Tad labai svarbu, kad sprendimų ieškotume nedelsdami, o didžiausią viltį teikia jaunoji karta, gebanti daug suprasti ir keisti“, – sako Prezidentė D. Grybauskaitė.


Jau 11-uosius metus iš eilės tradicine tapusią NAO 7 ir 8 klasių mokiniams šalyje organizuojančios EPA vadovas Linas Ivanauskas atkreipia dėmesį, kad augantys elektronikos atliekų kiekiai visame pasaulyje, o ypač Europoje, tampa rimtu galvosūkiu tiek įvairioms tarptautinėms organizacijoms, tiek ir Europos Sąjungos politikams. Tuo tarpu Europos šalyse, įskaitant Lietuvą, kur yra sukurtos puikios šių atliekų surinkimo infrastruktūros, daugybė nenaudojamos, nereikalingos elektronikos yra nusėdę namų ūkiuose.

REKLAMA


„Būdama didžiausia kolektyvaus elektronikos atliekų tvarkymo organizatorė mūsų asociacija nuolat vykdo įvairius edukacijos projektus, aiškiname gyventojams apie atsakingą elektronikos atliekų šalinimą, šių atliekų mažinimo galimybes. Deja, kaip rodo mūsų apklausos, daugelyje namų ūkių metų metus guli po 2–5 nenaudojamus telefonus ar 1–2 kompiuterius. Beveik pusė gyventojų teigia, kad yra įsigiję elektronikos prietaisų, kurie nenaudojami ar beveik nenaudojami ir tik užima vietą namuose. Daugiau kaip trečdalis mūsų stalčiuose ir sandėliukuose laiko sugedusius prietaisus „juodai dienai“, kuri taip ir neateina“, – pasakoja L. Ivanauskas.


Kaip įrodymą, kad žmonių kaupiama įranga tikrai nėra reikalinga, jis pateikia šiemet EPA surengtos akcijos kartu su kino paslaugų kompanija „Forum Cinemas“ rezultatus. Liepą pakvietus nereikalingus telefonus iškeisti į kino kuponus, buvo surinkta net 5500 prietaisų.

REKLAMA


Atliekos auga 5 kartus greičiau už jų perdirbimo rodiklius


„Ketiname ir toliau visaip skatinti gyventojus būti atsakingais, padėti elektronikos atliekoms pasiekti įgaliotus perdirbėjus bei virsti žaliavomis naujiems gaminiams. Bene svarbiausia, kad keistųsi mūsų mąstymas. Ir didžiausios viltys, žinoma, dedamos į jaunus žmones, vaikus, kurie tokie smalsūs, kuriems daug kas rūpi. Jie yra ir tie, kurie nebemokėtų gyventi be elektronikos ir nesuprastų, jei šis sektorius jiems nebepasiūlytų įvairiausių naujovių. Būtent jauni žmonės turėtų gebėti suvokti pažangos kainą – atsakingai tvarkyti atliekas, stengtis, kad jų susidarytų kuo mažiau“, – aiškina EPA vadovas.


Ankstesnių metų NAO buvo skirtos įvairiausioms aplinkosaugos ir tvarumo temoms, kaip pavyzdžiui pernai – atsakingam vartojimui, dar ankstesniais metais – atsinaujinančiai energijai ir tvariam energijos naudojimui. Šiemet Jungtinėms Tautoms skelbiant, kad pasaulis kovą prieš elektronikos atliekas pralaimi, nes jų kiekiai auga 5 kartus greičiau nei perdirbimo rodikliai – pasirinkta itin koncentruota tema. Ji apima ne vien atsakingą atliekų rūšiavimą ir šalinimą, bet ir įrangos taisymą, dalijimąsi, daiktų nuomos platformas, perdirbimo iššūkius.


„Nuoširdžiai kviečiu mokyklas, mokytojus registruotis į šią olimpiadą, kuri taptų gera proga sužinoti, prisiminti, aktualizuoti itin svarbią problemą, padėti jaunajai kartai pasiruošti svarbiems gyvensenos ir ekonomikos iššūkiams, ieškoti sprendimų bei atsakingai veikti“, – ragina L. Ivanauskas.


Nuotoliniu būdu vyksiančios NAO diena – lapkričio 14-oji, o registruotis į olimpiadą kviečiama spalio 21 – lapkričio 8 dienomis. EPA organizuojamos NAO partneriai – Kauno technologijos universitetas ir Lietuvos geografijos mokytojų sąjunga.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 42 (2024)

    Savaitė - Nr.: 42 (2024)