Naujos darbo vietos garantuoja sėkmingą regionų augimą

Teodoras Biliūnas/BNS


Lietuvos regionuose daugėja naujų gamyklų, kurių darbuotojams mokami didesni atlyginimai. Dėl to mažėja atskirtis tarp didžiųjų šalies miestų ir rajonų savivaldybių.


Ekonomikos ir inovacijų ministerija (EIMIN) nuolat ieško galimybių, kaip gerinti verslo sąlygas, kad tiek Lietuvos verslininkai, tiek užsienio investuotojai norėtų kurtis regionuose ir vykdyti plėtrą.


„Labai svarbu, kad tai, kas geriausia Lietuvoje, atitenka ne tik Vilniui, – nėra pamiršti ir regionai. Skaičiuojame, kad vien į Lietuvą pritrauktų tarptautinių įmonių, veikiančių ir regionuose, mokami atlyginimai yra pusantro karto didesni. Nuosekliai skiriame daug dėmesio, kad atotrūkis tarp sostinės ir kitų savivaldybių dar labiau sumažėtų“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.


Naujos darbo vietos regionuose

Vien praėjusiais metais į Lietuvą pavyko pritraukti net 53 tiesioginių užsienio investicijų (TUI) projektus, pagal kuriuos mūsų šalyje bus sukurta daugiau kaip 4,1 tūkst. darbo vietų. Atliepdama verslo poreikius, EIMIN jau ne pirmus metus skiria lėšų būsimiems aukštos kvalifikacijos darbuotojams rengti.

REKLAMA


„Tai darome iš dalies finansuodami inžinerijos ir technologijų specialybių studijas Klaipėdos, Panevėžio, Šiaulių, Marijampolės, Utenos ir Alytaus aukštosiose mokyklose. Šiuo metu jaunuoliams esame paskyrę daugiau kaip tūkstantį stipendijų. Studentai kas mėnesį gauna po 200 eurų, o baigę mokslus jie greitai susiranda darbą vietinėse įmonėse“, – sako ekonomikos ir inovacijų ministrė.


Lietuvoje verslas skatinamas įgyvendinti ir didelius investicinius projektus – jam suteikiamos tam tikros mokestinės lengvatos. Dirbama su 17 bendrovių, kurios padės mūsų šalyje sukurti daugiau kaip 4,6 tūkst. naujų gerai mokamų darbo vietų ir investuos apie 1,5 mlrd. eurų.


Naujausia gamykla rugsėjį duris atvėrė Kėdainiuose – čia bus gaminami dviračiai. Nyderlandų kompanija „Pon.Bike“ Kėdainiuose įdarbins ne mažiau kaip 600 žmonių. Taip pat rugsėjį baldų gamintoja VMG Klaipėdos rajone atidarė didžiausią Baltijos šalyse Pramonės inovacijų parką, kuriame dirbs apie 250 žmonių.

REKLAMA


Kad tokios investicijos labai pakeičia regionų gyvenimą, atskleidžia ir Molėtų pavyzdys. Juose prieš pusantrų metų buvo atidaryta grupės „Teltonika“ gamykla. To užteko, kad miestas atsigautų, pradėtų brangti nekilnojamasis turtas.


Verslams vystyti – apie 900 mln. eurų

EIMIN verslams vystyti ir atnaujinti Vidurio Lietuvos regione jau yra skyrusi apie 900 mln. eurų – tai dvigubai didesnė suma nei 2014–2020 metais. Dabar įmonės per įvairias finansines priemones pradeda gauti lėšų investicijoms, todėl daugelio darbų rezultatai per ateinančius metus bus matomi geriau. Pavyzdžiui, pramoniniuose Jonavos, Mažeikių ir Akmenės rajonuose finansuojami 29 įmonių vystymo projektai, kuriems skirta net 171 mln. eurų.


Pasak ministrės, investicijų pritraukimas priklauso ir nuo laisvų žemės sklypų, gatvių tinklo ir kitos infrastruktūros, nes gamyklas statantys verslai renkasi tas vietas, kuriose tai padaryti būtų patogiausia.


„Per ketverius darbo metus pramoninėms zonoms vystyti 21 savivaldybėje esame skyrę 76 mln. eurų. Daugiausia lėšų gavo miestai, turintys savo pramonės parkus ar laisvąsias ekonomines zonas (LEZ). Lankydamasi Šiauliuose, Plungėje, Panevėžyje, Kėdainiuose ir kituose Lietuvos miestuose, ne kartą savo akimis įsitikinau, kaip gatvės išasfaltavimas ar geležinkelio atšakos nutiesimas paskatina verslą greta statyti ar plėsti gamyklas“, – teigia A. Armonaitė.



Matydami tokias sėkmės istorijas, vis daugiau miestų siekia turėti savo pramonės parkus. Neseniai sukūrėme sąlygas tokiam pramonės parkui atsirasti Utenoje. To paties siekia Telšiai, Raseiniai. Visaginas nori turėti savo laisvąją ekonominę zoną. Kauno rajone esančio LEZ teritoriją pernai leidome padidinti du kartus.


Verslumas nuo mokyklos suolo

Atliepdama verslo atstovų ir jaunuolių poreikius, EIMIN kasmet plečia vaikų verslumo ugdymą šalies mokyklose, kad vaikai jau mokyklos suole kurtų savo verslus ir mokytųsi užsidirbti. Per metus siekiama apmokyti mažiausiai po 1,5–2 tūkst. moksleivių. Lietuva yra pirma pasaulyje šalis, kuri skaitmeninio verslumo moko 5–8 klasių moksleivius.


Išdrįsti pradėti savo verslą EIMIN taip pat skatina ir vyresniąją kartą – jau sėkmingai veikia „Startuok nuo 50+“ programa, skirta vyresnio amžiaus žmonėms. Jie ir kiti savo verslus kurti norintys žmonės kviečiami į 15-a šalies miestuose veikiančių „Spiečių“. Juose nauji verslininkai konsultuojami, kaip vystyti savo veiklą, gauti finansinę paramą, mokosi iš kitų smulkiųjų verslininkų patirčių. „Spiečiuose“ galima susikurti nemokamą darbo vietą tam skirtose erdvėse.


Partnerių turinys.







  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 42 (2024)

    Savaitė - Nr.: 42 (2024)