Nuotekų valymo įrenginių vaidmuo mažinant vandens taršą

Nuotekų valymo įrenginių vaidmuo mažinant vandens taršą


Ne paslaptis, jog vanduo yra gyvybiškai svarbus išteklius visiems organizmams, kuris privalo būti tausojamas ir visuomet prieinamas. Dėl šios priežasties ekologijai yra skiriama vis daugiau dėmesio, ieškant įvairių būdų, kaip sumažinti vandens užterštumą. Vienas iš efektyviausių būdų to pasiekti – nuotekų valymo įrenginiai. Taigi, šiame straipsnyje aptarsime skirtingus įrenginių tipus ir šios investicijos vaidmenį, norint ekonomiškai bei patogiai sumažinti vandens taršą.


Partnerių turinys


Nuotekų valymo įrenginiai

Nors ir šiomis dienomis yra nemažas nuotekų valymo įrenginių pasirinkimas, iš arčiau susipažinus su kiekvienu skirtingu tipu galima lengviau susisteminti kiekvieno jų paskirtį. Pavyzdžiui, biocheminiai nuotekų valymo įrenginiai yra skirti valyti buitines nuotekas iš namų ar sodybų. Jie itin gerai valo fosforą, kurio galima rasti asmeninės higienos priemonėse ir buitinėje chemijoje. Vis dėlto šie įrenginiai labiau skirti Skandinavijos šalims, kuriose galioja itin griežti aplinkosauginiai reikalavimai. Lietuvoje jie nėra tokie aktualūs.

REKLAMA


Viena populiariausių šiuolaikinių technologijų yra naujos kartos biologiniai buitinių nuotekų valymo įrenginiai. Tai gaminiai, sudaryti iš aeracinės kameros, antrinio nusodintuvo, orapūtės ir difuzoriaus. Jie skirti efektyviai šalinti azotą ir fosforą, naudojant mikroorganizmus. Šio tipo įrenginio veikimas yra paremtas paprastu principu – fosforas su dumblu kaupiasi ant įrenginio dugno, kurį reikia kartas nuo karto nusiurbti asenizaciniu būdu.


Tinkamai susipažinus su skirtingais valymo įrenginių tipais, galima lengvai išsirinkti jums reikiamą sprendimą. Tačiau norint, jog valymo įrenginių montavimas būtų sėkmingas, rekomenduojame kreiptis į specialistus, kurie užtikrins greitą, profesionalų ir ekonomišką įrengimą.


Biologinių buitinių nuotekų valymo įrenginių privalumai

Turint omenyje, jog biologiniai buitinių nuotekų valymo įrenginiai yra aktualesni Lietuvos rinkai, svarbu aptarti šios investicijos privalumus. Atsižvelgus į prieš tai aptartą šio tipo įrenginio veiksmingumą, gali būti išskirti keli esminiai jo privalumai:

REKLAMA


● mažos elektros sąnaudos;
● itin lengva priežiūra;
● saugumas aplinkai;
● lengva eksploatacija.


Vidutinės biologinių buitinių nuotekų valymo įrenginių elektros sąnaudos siekia apie 2 kWh per dieną. Tai reiškia, jog šie gaminiai yra itin ekonomiški, nes per metus sunaudojama tik apie 730 kWh. Be to, šiais įrenginiais yra lengva pasirūpinti, kadangi perteklinio dumblo šalinimą galima atlikti tik 1–4 kartus per metus (priklausomai nuo pasirinkto įrenginio).


Taip pat biologiniai buitinių nuotekų valymo įrenginiai nekenkia aplinkai, kadangi nenaudoja chemikalų ir jų veikimas yra paremtas mikroorganizmais. Paskutinis privalumas, kurį vertėtų paminėti, – eksploatacija, nereikalaujanti per daug pastangų. Visgi reikėtų nepamiršti, kad tai yra tik keletas privalumų, kuriuos suteikia šie įrenginiai.


Taigi, atsižvelgiant į vandens svarbą yra itin aktualu ieškoti tam tikrų gamtos tausojimo būdų. Norint pasirūpinti švaresne aplinka, galima pasitelkti nuotekų valymo įrenginius. Tai gaminiai, leidžiantys sumažinti vandens užterštumą, užkertant kelią bakterijų ir virusų dauginimuisi vandenyje. Nedelskite, įvertinkite savo poreikius ir prisidėkite prie švaresnės aplinkos kūrimo jau šiandien.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 36 (2024)

    Savaitė - Nr.: 36 (2024)