Kokį turinį vaikai matys 2026 metais

Kokį turinį vaikai matys 2026 metais


Cartoon forum 2023 renginys, praėjusią savaitę vykęs Tulūzoje, Prancūzijoje, yra tarsi laiko mašina, su kuria rinkos dalyviai keliauja į ateitį pasižiūrėti, koks turinys pasieks ekranus 2025–2026.


Kokio turinio laukti, kokie herojai jame veikia, kokie didieji pokyčiai ateina, pristato vaikiško turinio ekspertė Simona Krasauskienė.


„Vaikiško turinio tendencijos kinta ne taip greitai. Jau treti metai dalyvauju industrijos renginiuose ir stebiu jas, bet kasmet atsiranda vis daugiau vadinamojo „shape“ – pokyčio temoms, herojų išvaizdai ir mintims, animacijos žanrui, bet ne pačioms temoms“, – sako Simona ir dalijasi po Cartoon Forum surinkta informacija. Šiame renginyje buvo pristatyti 76 animacijos projektai iš 16 Europos šalių. Jei skaičiuotume valandomis tai 473 valandos ateities turinio mažyliams, 5–11 metų vaikams, šeimoms ir jaunuoliams. Turinys pasklis Europoje ir pasaulyje per ateinančius kelerius metus.


„Kūrėjų komandų pristatyti ateities turinio herojai labai įvairūs: nuo jau gerai žinomos tendencijos kurti turinį apie gyvūnus ir jų nuotykius iki klimato kaitos temų, kuriose veikia ne tik gyvūnai, bet ir kosmoso ar kosminės būtybės. Niekur nedingsta gerai žinomi tradiciniai veikėjai kaip princesės, tačiau pastebima nauja tendencija – istorijos, vertybių išsaugojimas per turinį, kaip pvz., Lenkijos pristatytas veikėjas – Fredis – kompozitorius Šopenas vaikystėje, tik, žinoma, stilizuotas ir pritaikytas šių dienų žiūrovams. Įdomu stebėti sužmogintus daiktus, tampančius veikėjais“, – dalijasi Simona ir išskiria tam tikras grupes:

REKLAMA


1. Personifikuoti mentalinių savybių turintys veikėjai. Primena „Cars“ laikus. Pernai buvo pristatytas turinys, kur veikėjai – sužmoginti paspirtukai, kontekste yra panašių šou – dar šiais metais bendrovė „Disney“ paleido šou su mašinėlėmis, tapusiomis žmogaus vaiko tėvais.
2. Nemažai robotų nuo itin mielų ir jaukių iki technologinių sprendimų.
3. Daug gyvūnų nuo šunų ir kačių iki ryklių, lapių, peliukų, buožgalvių, varlės, anties, dinozaurų, šikšnosparnių ir kt. Jie labai stilizuoti ir kiekviena komanda pristato savo matymą ir parenka pagal techniką 2D, 3D ar kt. tinkamą atvaizdavimą.
4. Monstrai neužleidžia pozicijų vaikiškame turinyje ir jie daugumoje šou yra geriečiai, dažnai patiriantys visokių nuotykių ir turintys tokių savybių kaip baimė tamsai ir pan.
5. Raganos irgi svarbios ir įvairios: nuo jaunų stebuklingų galių turinčių mergaičių iki itin stilingų raganų senelių, mūvinčių džinsus. Smagu matyti, kaip keičiasi raganos personažas.
6. Vaikai tampa animacijos herojais iš viso pasaulio: nuo mergaitės suodžių spalvos plaukais iš tolimiausių atogrąžų salų iki itin charizmatiško berniuko rusvais plaukais, nuo mergaitės balerinos iki kūdikio, darančio „nusikaltimus“ ir kt.
7. Vienaragiai vis dar ant bangos. Jie stilizuoti vaivorykštės spalvų karčiais, keičiančiais spalvą pagal nuotaiką.
8. Prikeliami tėvams žinomi personažai, tokie kaip Hanso Kristiano Anderseno pasakų herojai: princesė ir Hansas, jie stilizuoti ir pritaikyti šių dienų kontekstui; arba lenkų kompozitorius F. Šopenas tampa mažu berniuku, per muziką pažįstančiu pasaulį ir jame atrandančiu save.

REKLAMA


„Noriu pridėti, kad herojai labai skirtingi, reflektuoja pasaulio gyventojus ir kiekvienas vaikas gali atpažinti save ne tik pagal akių formą, odos spalvą ar tam tikrus fizinius požymius kaip neįgalumas, kūno forma, bet šiemet renginyje buvo pristatyta daug turinio, kur herojai turi savotišką pasaulėžiūrą, savęs suvokimą ar turi tik vieną dieną gyventi ir iš to kylančius būdo bruožus. Kūrėjai personažams skiria labai daug dėmesio ir stengiasi, kad jaunajai auditorijai jie patiktų, reflektuotų pasaulį ir juose vaikai galėtų matyti save“, – sako su Simona Krasauskienė.


Šiais metais apsilankius tendencijų pristatymuose nuo Annecy iki MIP renginių, kur savo įžvalgomis dalijasi didžiausios kūrėjų studijos ar transliuotojų atstovai, galima daryti išvadą, kad pagrindinės temos turiniui kardinaliai nesikeičia. Po renginio galima reziumuoti šias dažniausiai pasitaikiusias temas:


1. Draugystė ir lojalumas
2. Emocinis intelektas
3. Įvairovė ir pasaulio refleksija iš skirtingų pasaulio kampų
4. Kosmosas, kosmonautai
5. Vandenynas ir vandens gyventojai
6. Klimato kaita ir šios temos svarbumas
7. Pasaulio atradimas, tyrinėjimas visko, kas giliai žemėje, ant žemės ir aukščiau žmonių
8. Mergaičių įgalinimas
9. Meilė
10. Gamta
11. STEAM
12. Magija ir burtai


„Daugelį temų lydi nuotykiai ir humoras, tačiau buvo ir sentimentalaus, labai jaukaus ir mielo turinio, skirto žiūrėti lėtai. Šiame renginyje pasigedau naujausių technologijų temos, tačiau sužavėjo Lenkijos studijos šou, kuriame vaikas pristato senesnius išradimus ir šiandienę jų alternatyvą, pvz., pristato pirmą mobilųjį telefoną, svėrusį net 40 kg, parodo, kiek skirtingų įrenginių turi mobilusis telefonas, juos sudėdamas ant stalo, ir paskui rodomas šiuolaikinis mobilusis telefonas. Kūrėjai itin charizmatiški ir čia susitiko ne tik Europos grandai, bet ir jauni menininkai, pristatantys pirmus savo produktus. Daug istorijų tai knygų adaptacijos, kitos – originalus turinys. Gera matyti, kad knygų aktualumas ir jų istorijos tampa tramplynu kurti turinį ir kitoms platformoms“, – sako S. Krasauskienė.








  • Paskutiniai numeriai

  • Savaitė - Nr.: 36 (2024)

    Savaitė - Nr.: 36 (2024)