Kodėl druska reikalinga mūsų organizmui?

Nuo seno mokslininkų nustatyta, kad žmogus ilgai neišgyvena be vandens ir druskos. Iš mokyklos laikų atsimename druskos formulę – NaCl. Kas vis dėlto yra druska? Apie druskos savybes, rūšis ir būtinumą mūsų organizmui kalbėjomės su įmonės „Druskos namai“ įkūrėju Kęstučiu Pivoriūnu.
Giedrė MILKEVIČIŪTĖ
Kodėl druska – gyvybiškai reikalinga?
Priklausomai nuo druskos kilmės ir gamybos būdo, joje gali būti magnio, kalcio, kalio, natrio sulfatų, karbonatų, bromidų ir kitų naudingų medžiagų. Druskos žmogaus organizmas negali nei pasigaminti, nei kaupti. Visos šios medžiagos gaunamos tik su maistu. Druska yra labai reikalinga medžiagų apykaitai, nuo jos priklauso ir vandens kiekis kraujyje bei visame organizme. Negaudamas druskos ir norėdamas palaikyti pastovų jos kiekį, organizmas šalina vandenį.
Druska yra dažnai nematomas ingredientas, be kurio patiekalams pritrūktų skonio ir charakterio. Pagal Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijas, per dieną turėtume suvartoti apie 5 g druskos.
REKLAMA
Nuo seno žmonės daugiausia naudoja akmens, jūros, joduotąją ir Himalajų druską. K. Pivoriūnas primena pagrindines šių druskų savybes:
* akmens druska – tai dažniausiai vartojama balta druska, 97–99 proc. jos sudaro natrio chloridas. Ji kasama šachtose, vėliau apdorojama;
* joduotoji druska skiriasi nuo paprastos valgomosios druskos tuo, kad yra papildyta jodu;
* jūros druska gaunama garinant jūros vandenį. Ši druska apdorojama mažiau nei įprastinė rafinuota;
* Himalajų druska visai nėra apdorojama. Ji – visiškai natūrali, malonaus ir švelnaus skonio. Gryna Himalajų druska yra baltos spalvos. Rausvą spalvą ji įgauna dėl mineralų (jų suskaičiuojama net iki 80).
Tarp jų – kalis, magnis, kalcis. Vartodami Himalajų druską, gauname mažiau natrio, sudėtimi ji yra artimesnė mūsų organizmui, tad lengviau ir efektyviau įsisavinama.
Smalsumas ir noras pažinti skonius
Kaip atsitiko, kad vilnietis susidomėjo įvairiomis druskos rūšimis, jos skoniais? „Prieš kelerius metus su žmona dalyvavome Tarptautinės Vilniaus moterų asociacijos kasmet organizuojamoje Kalėdų labdaros mugėje ir užklydome į Estijos stendą, kur pamatėme keletą „Saltʼs Up“ druskų. Abu labai mėgstame gaminti, tad nusipirkome visų ten rastų druskos rūšių, tarp jų buvo ir rūkyta druska iš Danijos, ir „Alpen Bergkern“ iš Austrijos su 84 mineralais, ir juodoji lavos druska iš Havajų. Buvome sužavėti visų įsigytų druskų skonio, struktūros, kokybės, patiekalams suteikiamų savybių, tad labai greitai kilo mintis pristatyti šias gurmaniškas druskas Lietuvoje.
REKLAMA
Mūsų įkurti „Druskos namai“ šiandien yra didžiausią gurmaniškos druskos ir pipirų asortimentą Lietuvoje siūlanti įmonė, džiaugiamės galėdami prisidėti prie skanių potyrių kiekvienuose namuose“, – pasakoja pašnekovas. Pagal išsilavinimą Kęstutis yra vadybininkas, jo žmona – teisininkė, bet kokybiškas ir skanus maistas jiems abiem yra gyvenimo būdas, nauja veiklos sritis ir aistra.
Kokia buvo pradžia, ar greitai buvo pastebėta ši veikla? „Džiaugiamės, kad mūsų gaunama įvairių rūšių druska atrado savo vartotojus. Tai neapsiėjo be to, kad daug laiko ir dėmesio skyrėme degustacijoms ir bendravimui su pirkėjais, patys dalijomės gardžiausiais receptais ir idėjomis, kada kokią druską rinktis, kad kiekvienuose namuose būtų galima mėgautis restorano lygio patiekalais“, – sako K. Pivoriūnas.
Iš kokių šalių atkeliauja druska? Kiek jos rūšių gali rasti pirkėjai? „Šiandien galime pasiūlyti druskos iš atokiausių pasaulio kampelių. Mūsų turimos druskos geografija – labai plati: Danija, Kipras, Prancūzija, Portugalija, Italija, Ispanija, Vokietija, Austrija, Jungtinės Amerikos Valstijos, Indija, Iranas, Pietų Afrikos Respublika, Marokas, Peru, Pakistanas, Australija. Iš viso turime 39 rūšių druskos“, – teigia verslininkas.
Populiarėja rūkyta druska
Pasak pašnekovo, pastaruoju metu labiausiai populiarėja rūkyta, „Flor de Sal“, juodoji lavos, Persijos mėlynoji druska ir druska su bambukų ekstraktu. Kas yra toji rūkyta druska? K. Pivoriūnas aiškina: „Rūkyta druska, kaip ir nemažai kitų druskų, gali būti rupi ir dribsnių pavidalo. Tai viena populiariausių druskos rūšių dėl savo intensyvaus laužo dūmų skonio, aromato ir patiekalams suteikiamo ypatingo prieskonio.
Kokybiškos rūkytos druskos tenka laukti net keletą savaičių – jūros druska yra rūkoma atviruose laivų deniuose virš atviroje ugnyje deginamos buko ir ąžuolo medienos. Ši druska namų sąlygomis gaminamiems patiekalams suteikia laužo dūmų skonį ir kvapą. Rūkyta druska itin populiari ir tarp grilio patiekalų mėgėjų, nes dar labiau sustiprina laužo dūmų skonį ir aromatą, skleidžiamus grilyje gaminamų patiekalų.“
O štai garsioji „Flor de Sal“ (druskos gėle ar druskos ikrais vadinama druska) nuostabi viskuo: skonio savybėmis, kokybe, purumu ir lengvumu. Tai viena brangiausių druskų pasaulyje. Garsiausių pasaulio restoranų valgiaraščiuose pabrėžiama, kad patiekalams gaminti naudojama būtent „Flor de Sal“. Specialisto teigimu, plonas druskos sluoksnis, plūduriuojantis jūros vandens paviršiuje, surenkamas rankomis naudojant medinius indus. Ši druska nerafinuojama, tad joje išlieka visi mineralai. Joje yra mažiau (83–87 proc.) natrio chlorido nei kitų rūšių jūros druskoje. Lietuvos gurmanų viena mėgstamiausių – žolelių druska, kurią sudaro „Flor de Sal“ ir 18 proc. čiobrelių, rozmarinų ir bazilikų mišinio. Vos žiupsnelis tokios druskos pakyli patiekalą į visiškai kitokį lygį.
Juodoji lavos druska dėl joje esančios natūralios aktyvintosios anglies yra įspūdingos juodos spalvos, šioje druskoje aptinkama net 100 mikroelementų. Juodi kristalai įspūdingai atrodo ant omleto, mėsos ir žuvų patiekalų, avokadų ir įvairių salotų. Negalima pamiršti ir aktyvintosios anglies naudos virškinimo sistemai.
Persijos mėlynoji druska – viena rečiausių žmonijai žinomų druskų. Pasaulio virtuvės šefai ja gardina žuvų, jūrų gėrybių, paukštienos ir daržovių patiekalus.
Druska su bambukų ekstraktu iš Havajų – rupi ir žalsva. Tai natūralus nerafinuotos jūros druskos ir bambukų lapų ekstrakto derinys. Po subtiliu jūros druskos sūrumu slypi gaivinantis bambukų saldumas.
REKLAMA
Dėl skonio nesiginčija
Vartoti druskos būtina saikingai, reikia įvertinti ir tai, kad jos gauname su kitais maisto produktais. Pagrindinė taisyklė – geriau mažiau druskos, bet kokybiškesnės. Vos žiupsnelis geros druskos suteikia ne tik norimo sūrumo, bet ir kitokio skonio.
Kokia druska populiariausia Pivoriūnų šeimoje? Ar skiriasi šeimos narių skoniai? „Mūsų šeimos absoliutūs favoritai – Murėjaus upės druskos dribsniai ir rupi rūkyta druska. Rūkytą druską labai mėgstame su daržovių ir mėsos patiekalais, o Murėjaus upės druskos dribsnių dėl subtilaus sūrumo ir purių švelnios persiko spalvos kristalų dedame visur kitur, kartais tiesiog žiupsnelį įsiberiame į burną pasigardžiuoti. Druską visuomet parenka tas, kuris tą patiekalą gamina. Sūnus, kitaip negu mes su žmona, virtą kiaušinį apibarsto žiupsneliu rūkytos druskos“, – pasakoja pašnekovas.
Ar druskos verslą paveikė koronaviruso epidemija? „Mūsų elektroninė parduotuvė ir toliau sėkmingai veikia, bet kai kurie partneriai dėl karantino užvėrė parduotuves ir kol kas negali pasiūlyti mūsų produktų pirkėjams. Toliau veikia tik mūsų partnerių parduotuvės, kuriose prekiaujama vien maisto prekėmis. Šiuo metu visą dėmesį esame sutelkę į elektroninę parduotuvę ir bendravimą su klientais nuotoliniu būdu. Veiklą prekybos vietose atnaujinsime iš karto, kai bus saugu tai daryti, o dabar svarbiausia – visų saugumas, sveikata ir gera savijauta“, – teigia K. Pivoriūnas.
Patarimai ne tik gurmanams
Gera ar ypatinga druska – nepigi. Kokių rūšių druskos K. Pivoriūnas rekomenduoja turėti namuose? „Rūkytos, juodosios lavos, „Flor de Sal“ ir druskos dribsnių – juos rinkitės pagal tai, kokius patiekalus dažniausiai gaminate, – aiškina pašnekovas. – Patys universaliausi – Murėjaus upės, Himalajų ir Kipro baltieji druskos dribsniai. O dažnai ruošiantiesiems mėsą patarčiau išbandyti druskos dribsnius su rozmarinais, pipirais ar juodosios lavos druskos dribsnius.“
REKLAMA
Su kokia druska geriausia marinuoti mėsos kepsnius, žuvis, daržoves? Pasak specialisto, kepsniams tobulai tinka druskos dribsniai – jūros, Murėjaus upės ar juodosios lavos druskos – ir rupi rūkyta druska arba jos dribsniai, jei mėgstate justi druskos traškesį ir intensyvų skonį kiekviename kąsnyje. Kitiems mėsos patiekalams tinka rupi jūros druska, „Flor de Sal“ ar Himalajų druska. Žuvų patiekalams geriausia rinktis jūros druską, daržovėms – rūkytą druską, ypač jei norisi intensyvaus laužo dūmų kvapo ir skonio, taip pat Himalajų druską. Su salotomis puikiai dera druskos dribsniai – Murėjaus upės, juodosios lavos, Himalajų druskos, taip pat su rozmarinais. Druską geriausia berti pačioje gaminimo pabaigoje, prieš patiekiant – tada ji pabrėžia mėsos skonį ir sultingumą.
K. Pivoriūno teigimu, deja, rinkoje pasitaiko ir druskos padirbinių. Vis dar tenka išgirsti iš klientų, kad įvairiose prekybos vietose įsigyta Himalajų druska – dažyta, po sąlyčio su vandeniu iškart nusiplovė. Būna ir rūkytos druskos padirbinių: druska ne natūraliai rūkoma, o tiesiog į įprastinę pridedama dūmų skonio ir kvapo suteikiančių priedų. Išskirtinis kokybiškos rūkytos druskos bruožas tas, kad ji rūkoma natūraliai, naudojant medieną, be jokių priedų – dažiklių ar skonio stipriklių.
Daugiau įdomių ir aktualių straipsnių rasite žurnale „Savaitė“. Jį galite gauti tiesiai į savo namus – užsiprenumeravę.
-
-
Paskutiniai numeriai
-
-
Savaitė - Nr.: 14 (2025)
-
Anekdotas
– Nusipirkau butą naujame name, nebrangiai, bet garso izoliacija tokia, kad girdžiu, kaip kaimynas telefonu kalba!
– Tai tau dar pasisekė: pas mus girdisi, ką kaimynui pašnekovas telefonu atsako. -
-